Ismerős életkép? Mielőtt elindulsz otthonról még gyorsan bedobsz valami útravalót a táskába.
A keksz megy a nejlonzacskóba, az eper egy műanyag ételtárolóba, a szendvics alufóliába– és már indulhatunk is.
Közben valahol ott motoszkál benned: talán lehetne ezt okosabban is csinálni- kevesebb szemetet termelve, műanyagok nélkül. Nemcsak a bolygó, hanem az egészséged miatt is.
Ebben a cikkben megmutatom, miért fontos a környezettudatosság az ételtárolásban, hogyan segíthet néhány egyszerű váltás abban, hogy biztonságosabbá, fenntarthatóbbá és egészségesebbé tedd a mindennapi rutinod – kompromisszumok nélkül.

Miért a konyhában kezdd a környezettudatosságot?
Tudtad, hogy az összes legyártott műanyagnak 36%-át csomagolásra használjuk?
Ráadásul ezek legtöbbször egy használat után mennek is a kukába. Egy-egy műanyag zacskó talán nem tűnik soknak, de ha nap, mint nap újra előkerül, elképesztő mennyiségű hulladék termelődik általuk.
Sőt, ezeknek a csomagolóanyagoknak a 85%-a soha nem kerül vissza a körforgásba, mert vagy eleve nem újrahasznosítható, vagy nem megfelelő módon jut el a szelektívbe. A legtöbbször a szeméttelepeken végzik, vagy a természetben.
És hol használjuk ezekből a legtöbbet? A konyhában.
Gondolj csak bele:
-
zacskó a péksütinek
-
fólia egy fél szendvicsre
-
simítózáras műanyag zacskó a gyümölcsöknek
A jó hír azonban az, ha csak egy ilyen dolgot lecserélsz egy újrahasználható alternatívára, azzal már rengeteget teszel a környezetért.
Egy kis lépés neked, sokkal kevesebb szemét a bolygónak.
Műanyag, ami bennünk él
Egyre több kutatás igazolja, hogy mikroműanyag már az emberi vérben és a méhlepényben is kimutatható.
Ezek szabad szemmel nem látható műanyagrészecskék, amelyek az ételekkel, italokkal vagy akár a levegőből is bekerülhetnek a szervezetünkbe. Ezek aztán gyulladásos folyamatokat indíthatnak el, hatással lehetnek a hormonrendszerre, és hosszú távon megterhelhetik az immunrendszert is.
Különösen aggályos ez gyerekeknél, akiknél a fejlődő szervezet ezekre érzékenyebben reagálhat.
Ezért is fontos, hogy lehetőség szerint olyan megoldásokat válassz ételtárolásra, amelyek nem csak praktikusak, de valóban biztonságosak is.
A legnagyobb arányban a mikroműanyagok az étkezések során jutnak be a testünkbe.
Hogyan?
-
amikor műanyag dobozban melegítesz ételt (hő hatására részecskéket bocsátanak ki)
-
amikor újrahasználsz egy nejlonzacskót és így mikrorepedések keletkeznek rajta
-
amikor nem élelmiszerbiztos csomagolásokat használsz (pl. nem BPA mentes)
A fenntartható életmód nem kell, hogy bonyolult legyen
A legtöbben ott akadnak el, hogy a fenntarthatóságot valami nagy, időigényes, bonyolult dolognak látják.
"Nekem erre nincs időm."
"Biztos macerás."
"Nem fog úgy működni, mint a megszokott…"
Pedig nem kell felforgatnod az életed.
Elég, ha kis lépésekben kezded a változást. Egy-egy apró döntés, amit könnyen be tudsz illeszteni a napi rutinodba, már sokat számít. Ráadásul ma már sok olyan környezetbarát megoldás létezik, ami kényelmesebb és praktikusabb is, mint amit eddig használtál.
Mutatunk is három egyszerű ötletet, amivel már ma tehetsz a változásért.

3 tipp, ha el akarod kerülni a mikroműanyagot az ételtárolásban
1. Csomagolj tudatosan: válassz mikroműanyag-mentes alternatívát
Akár a gyerek uzsonnáját, akár a saját tízóraidat készíted elő, nem mindegy, milyen csomagolást választasz.
Ha el akarod kerülni, hogy mikroműanyag kerüljön az ételedbe, érdemes BPA mentes, műanyagmentes alternatívákat választani, például szilikon tasakot, üveget vagy rozsdamentes acélt.
2. Ne melegíts vagy tárolj ételt műanyagban
Hő hatására káros anyagok oldódhatnak ki, főleg mikrózáskor vagy ha meleg ételt teszel bele.
De nem csak melegítéskor jelenthet problémát: hosszabb tárolás közben is kioldódhatnak mikroműanyagok és egyéb vegyületek a doboz anyagából, főleg, ha az már „öreg” és elhasználódott.
3. Válassz olyan megoldást, ami illeszkedik a napi rutinodhoz
Ha számodra valami nem praktikus és csak extra gondot okoz, nem fogod használni, bármennyire is fontos neked a fenntarthatóság. Olyan tárolót keress a környezetbarát megoldások között, amit szívesen viszel magaddal, és ami a te igényeidhez passzol.
Ezek az apró lépések drasztikusan csökkenthetik a mikroműanyag-bevitelt az életedben.
Milyen környezetbarát alternatívák léteznek a műanyag helyett?
Ha szeretnéd elkerülni, vagy csökkenteni a műanyagot a konyhádban, többféle újrahasználható alternatíva közül választhatsz. Nézzük milyen pro és kontra érvek szólnak mellettük:
-
Üveg
Biztonságos és tartós, viszont elég nehéz, törékeny, és nem túl praktikus, ha úton vagy.
-
Fém
Jól zárható és strapabíró, azonban nem átlátszó, sok helyet foglal, és nem minden változata alkalmas mikróba.
-
Textil
Könnyű és természetes anyag, de nedves, darabos vagy kenhető ételekhez nem ideális.
-
Szilikon
Rugalmas anyag, jól zárható, könnyű, nem törik, mehet fagyasztóba, mikróba, mosogatógépbe, és hosszú távon is megbízható.
A szilikon tehát az egyik legpraktikusabb megoldás a hétköznapokban.
Ha olyan alternatívát keresel, amit tényleg könnyű beépíteni a mindennapokba – nem csak elméletben, de gyakorlatban is működik – egy szilikon ételtároló tasak szerintünk a legjobb választás.
Ezért születtek meg a Junibag újrahasználható szilikon tasakjai:
-
Könnyű, de bírja a strapát
-
Jól záródik, garantáltan nem folyik ki belőle semmi
-
Mosogatógépben mosható
-
Mehet a fagyasztóba, mikróba is
-
BPA mentes
-
Nem szivárog belőle káros anyag az ételbe
-
Több méretben is elérhető...
-
...és még jól is néz ki

Összefoglalás: miért érdemes a környezettudatosságot az ételtárolásnál kezdeni?
-
Mert itt találkozol naponta a legtöbb eldobható dologgal.
-
Mert innen kerül a legtöbb mikroműanyag a testedbe.
-
Mert itt a legkönnyebb apró döntésekkel nagy változást hozni.
-
És mert szerencsére léteznek olyan alternatívák, amiknek hála nem kell kompromisszumokat kötnöd.
Ha te is azok közé tartozol, akiknek fontos a környezettudatosság, de nincs idejük nagy átalakításokra, akkor itt az idő, hogy megismerd a Junibag-et.
Nézd meg a kínálatot itt: www.junibag.hu